Loading
Sisältö
Login

Kolkansaari

Kolkansaari

Kolkansaari on Kolkankävijöiden käytössä oleva oma leirisaari, jossa järjestetään kesäleirejä ja retkiä. 90-luvulla saaressa järjestettiin myös lippukunnan talvileirejä. Yhteysaluksena kesäisin toimii lippukunnan Kyllikki-vene, ja yhteysrantana mantereella toimii Mannerlahden ranta.

Kolkansaaresta löytyy pysyvinä rakennelmina vain keittiökatos, telttasauna, kaksi nuotiopaikkaa sekä ulkohuussi. Vettä tai sähköä saareen ei tule, ne tuodaan mantereelta mukana. Retket ja leirit rakennetaan siis joka kerta alusta loppuun luonnon helmassa.

Kolkansaaren historiaa

Ensimmäiset merkinnät koskien saaren omistusoikeutta löytyvät vuodelta 1711. Tuolloin on tehty kartoitus Pukkilan kylässä ja löytyy merkintä Kolcka Loth. Saarella on ollut asutusta vuoteen 1934 asti, jolloin saaren viimeiset asukkaat ovat poistuneet saarelta. Paikkakuntalaiset muistavat nämä Kolkan Villenä ja Iitana.

Kesällä 2011 kesäleirillemme saatiin avattua saaren historiaa, kun vieraaksemme saapui Kolkan Villen ja Iitan nuorimman tyttären poika. Kuulimme tuolloin saaren historiasta seuraavaa:

20110714_Hylky1712_ev_013.JPG?m=1326572160
Merimaskulainen Lindbergin perhe muutti 1887 Kolkansaareen, joka kuului Lemun seurakunnalle ja ilmeisesti tuolloin Lemun kunnan alueelle. Perheeseen syntyi yhteensä kahdeksan lasta vuosina 1886-1907.

Saaressa oli 1887 valmis torppa, joka rakennustyylin perusteella oli 1700-luvun puolelta. Kesällä 2011 paikannettiin asuinrakennuksen kivijalka, joka sijaitsee kuusikon alla keskusaukion reunalla. Muuratun piipun tiiliä löytyi alueelta paljon.

Saaressa oli aikoinaan omena- ja luumupuita sekä marja- ja ruusupuskia, joita löytyy edelleenkin johtaja-aukion läheisyydestä. Saaressa on pidetty myös eläimiä (lehmiä, lampaita, kanoja), joiden asuinrakennusten kivijalkoja löytyy jyrkän rannan polun varrelta. Saaresta löytyvät useat kiviaidat ovat todennäköisesti raja-aitoja laidun ja viljelysmaiden välissä.

Etusivu >Toimipaikat >Kolkansaari >
Sisältö