Loading
Sisältö
Login

Lemussa jälleen jättipalsamien torjuntaa

Tällä viikolla Lemussa on jälleen käyty jättipalsamien kimppuun. Kuusi ryhmää, kolme iltaa, satoja metrejä ojaa, satoja - jopa tuhansia jättipalsameita ja paljon iloisia kaikenikäisiä talkoilijoita. Siinä tiivistettynä Kolkankävijöiden tämän vuoden jättipalsamien torjuntatalkoot.

Miksi?

20100906_eveliina_009.JPG?m=1326572159
Jättipalsami on kotoisin Himalajan vuoristoalueilta Intiasta. Jättipalsami on useissa Euroopan maissa luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, jonka leviämistä luonnossa tulee rajoittaa. Vieraita lajeja (tulokaslajeja) ei saa levittää luontoon, koska ne vaarantavat alkuperäisen kasviston ja eläimistön olemassaolon. Jättipalsami on päässyt Suomen luontoon puutarhakarkulaisena.

Ketkä?

Lemulaiset ryhmät: Hirvet, uudet seikkailijat, Sisiliskot, Kyyhkyt, Pingviinit ja Sorsat

Milloin?

Tällä viikolla maanantai-, tiistai- ja torstai-iltoina.

Missä?

20100906_eveliina_001.JPG?m=1326572159
Lemun koulun Opinkujalta alkavassa ojassa, joka jatkuu aina Hirvijokeen asti. Ei valitettavasti päästy loppuun asti.

Millainen?

Jättipalsamin kukat ovat suuria, useimmin vaaleanpunaisia tai punaisia. Kasvin hedelmä on kota, joka repeää kypsänä helposti ja ampuu siemenet lähiympäristöön. Kasvin keskimitta on yleensä 1,5 m. Jättipalsami viihtyy kosteilla ja rehevillä kasvupaikoilla.

Miten?

Kasvi vedetään maasta juurineen ja kerätään jätesäkkeihin ja roskiin. Siemenet ovat lyhytikäisiä, ja suurin osa niistä itää heti seuraavana vuonna. Koska jättipalsami uudistuu vain siemenistä, perustuu kasvustojenkin hävittäminen siihen, että uusia siemeniä ei päästetä muodostumaan.

Lisätietoa?

Ymparisto.fi

Eveliina Virtanen 30.08.2012

Etusivu >Viestintä >Uutiset >Uutiset >
Sisältö